Tütün Sarrafından Saf Doğal Çelikhan Tütünü, Adıyaman Tütünü. Türkiye'nin ... En uygun adıyaman tütünü, çelikhan tütünü ve algan tütünü satış sitesi.

Sason’da Tütün Üretimi Yeniden Canlanıyor

Batman'ın Sason ilçesinde 1990'lı yıllarda uygulanan kota sistemiyle azalan tütün ekimi, özel sektörün isteği üzerine tekrar canlanıyor.

 Batman halkı, Sason'da geçmiş yıllarda ekimi çok yaygın olan ve 1990'lı yıllarda uygulanan kota sistemiyle üretimi azalan tütünden özel sektörün alımlarıyla yeniden geçimini sağlamaya başladı.

Kilogramı 15 liraya kadar alıcı bulan tütün ekiminden çok memnun olan köylüler, fiyatların böyle devam etmesi halinde tütün üretiminin daha da artacağına inanıyor.

Batman İl Gıda, Tarım ve Hayvancılık Müdürü Kutbettin Tekin, yaptığı açıklamada, ilçede son dönemlerde tütün ekiminin yeniden yaygınlaşmaya başladığını ifade etti.

Tekin, 1990'lı yıllarda tütüne uygulanan kota sisteminden sonra tütün üretiminin adeta durma noktasına geldiğini anımsatarak, bu sürede müdürlük olarak alternatif ürün kapsamında büyük çalışmalar yaptıklarını, bilhassa tütüne alternatif olarak çilek, ceviz, böğürtlen gibi ürünlerde devlet desteği sayesinde çiftçileri desteklendiklerini açıkladı.

İlçede 30 ailenin tütün ekiminden geçimini sağladığını söyleyen Tekin;

"Özellikle son yıllarda özel sektörün tütün alımlarına yoğunlaşmasıyla ailelerin bir kısmı yeniden tütün ekmeye başladı. Karameşe ve Dereiçi köyleri ile mezralarında çiftçilerimiz tütün ekimi yapıyor.’’ dedi.

Karameşe köyünün Tire mezrasında tütün ekimi yapan Mehmet Bayındır ise 1990'lı yıllarda tütün ektiklerini, daha sonra tütüne kota sistemiyle sınırlama getirildiğini hatırlatarak, köylülerin alternatif ürün olarak çileğe yöneldiğini açıkladı.

Hanife Bayındır ise tek geçim kaynaklarının tütün olduğunu, 3 çocuğunu tütünden elde ettiği gelirle okuttuğunu aktardı.

Özel şirketlere sattıkları tütünün şimdiki fiyatından çok memnun olduklarını dile getiren Bayındır, fiyatların bu yolla devam etmesini istediklerini kaydetti.

Google Plus ile Paylaş

Kısaca: BilgiDepo

Panelde şablon düzenle deyip, bu satırı aratarak buraya kısaca hakkımda yazısı yazabilirsiniz.
    BLOGGER YORUMLARI
    FACEBOOK YORUMLARI

0 yorum:

Yorum Gönder