Tütün Sarrafından Saf Doğal Çelikhan Tütünü, Adıyaman Tütünü. Türkiye'nin ... En uygun adıyaman tütünü, çelikhan tütünü ve algan tütünü satış sitesi.

Tütün Sarma Sigara Sarma teknikleri

Sigaraya getirilen onca zamdan sonra tiryakilerin ceplerindeki akreplerde çoğalmış durumda. Kimimiz “bırakmak lazım şu mereti” derken kimimiz de sigara içmekten bir türlü vazgeçemiyoruz.

Peki ne yapmalı? Madem hala sigara içmekte ısrar ediyoruz, sigara içmenin cebimize makul gelecek bir tekniğini bulmak lazım.

Hadi tütün saralım o zaman. Tütün, sigara yapımında kullanılan ham maddedir. Tabi sigara yapımında içine daha neler neler katılıyor çoğumuz biliyoruz. Bahsettiğimiz tütün işlenmemiş tütündür ve artık çoğu yerde satılmaya ve aranmaya başlanmıştır. Sigaraya göre fiyatı çok daha makuldur.

Ben aşağı yukarı 2 senedir tütün içiyorum ve bir tiryaki olarak içtiğim tütünden de memnunum.

Tütün sarmak zor değil ancak sabır isteyen bir iştir. Önce bir kutu (kutu içinde 200 filtre bulunuyor) filtre alınır. Sonra da tabiki tütün filtreye yerleştirmek için bir makine. Şu sıralar filtre fiyatları artmış olsa da tütün fiyatları hala cebe makul durumda.

Tütünümüzü makinemize yerleştirdik, filtreyi de tepesine taktık ve bir atılım de makineyi çektik. İşte yalnızca 5 sn’de sigaranız hazır. Hem makul hem sigaradan daha az zararlı.

Peki tütün alırken neye dikkat etmemiz gerek?

Tütün alırken dikkat edilmesi gereken en önemli husus, tütünün ne çok nemli ne de çok kuru olmasıdır. Tütünü elinize altığınızda ufalanıyorsa o tütün kurumuştur ve tadı çok sert olur. Tabi sarması da içmesi kadar zor olur. Kişisel zevkinize göre tütün bulmak için almadan önce satıcıdan 1 tane sarmasını rica ederseniz daha iyi olacaktır. Denemekten zarar gelmez değil mi?

Ben 2 senedir Adıyaman Hafif Sert tütününü kullanıyorum ve çok memnunum. Ama tütün içmek zararsızdır diye bir tavsiye olamaz. Ciğerlerinize doldurduğunuz dumanın içinde ne kadar az madde olursa olsun o dumandır. Ve duman zararlıdır. Umarım bir gün herkes sigara esaretinden kurtulur.

ASIL TAKTİK VE TEKNİKLER:

bir süredir bizzat içtikten sonra nihayet çaylaklık aşamasını geçtiğimi düşünerek, benim gibi yeni başlamak niyetinde olanlara bir kılavuz niteliğinde elimden geldiğince açıklamayı makul bulduğum sigara. hadi başlayalım:

ilk önce; bulunduğunuz kentde iyi bir tütün dükkanından (genelde tabelalarında “nargile” yazar ve ara sokaklardadır) temin edeceğiniz malzemeler:

* tütün: çeşit çeşit tütün var, her birinin tadı ve içimi farklı oluyor haliyle. en ünlüsü de adıyaman tütünü. “adıyaman sarı” ise daha pahalıya satılan, özel bir tütün. yine de başlangıçta ortalama bir tütün seçmekte yarar var. benim tercihim normal adıyaman tütünü oldu, ancak bir sonraki alışverişlerimde farklı tütünleri denemeyi planlıyorum. birkaç yıl sonra kendime ait özel harmanımı yapmayı bile düşünüyorum hatta, neyse o ayrı konu. siz de satıcıyla konuşarak, o güne kadar içtiğiniz marka sigaranın sonrasında sizi zorlamayacak bir tütün tavsiye etmesini sağlayabilirsiniz. kaldı ki bu yalnızca bir zevk meselesi, çeşitli tütünleri denedikten sonra kendinize İdeal tütünü bulacaksınızdır. neyse uzatmayalım, sizi 1 ay idare etmesi için toplamda 10 liralık tütün almanız yeterlidir.

* çarşaf: sigara kağıdı işte. piyasada en yaygın olanlar ocb,arapçarşafı (ki biraz zor bulunur, bulursanız bol bol alın), ve adını henüz bilmediğim; turuncu ve yeşil ambalajlı bir çarşaf. ha aralarında ne fark var derseniz; çarşafın da sigaraya kattığı bir tad var derim. ilaveten kimisi basit yapışıyor, kimisini ise ne kadar iyi sarmış olursanız olun içerken açılmaması için dikkatli tutmanız gerekiyor. çoğu çarşafın üzerinde mektup zarflarındaki gibi yapışkan var, böylece birazcık yalamak yeterli oluyor. kişisel tavsiyem; benim yaptığım Hatayı yapmayarak başlangıçta basit yapışan bir çarşaf seçmek. bu hususta ocb iyidir, candır. ancak en baba çarşaf da arap çarşafıdır, üzerinde yapışkan olmamasına rağmen çoğu kişi tarafından bulunduğunda tercih edilir.

* filtre: bildiğin sigara filtresi, ancak onun 6-7 kat uzunu. satıcıya “beyaz filtre” dediniz mi anlar. bunların bir paketi 2 liraya falan satılır, içinden çıkardığınız her bir filtreyi makas veya falçatayla keserek makul uzunlukta parçalara bölersiniz. kimi insanlar filtre kullanmaz, ama şahsen ben kullanılmasını tavsiye ederim. öbür türlü boş sigara içerken bile esrarkeş gibi görünebiliyorsunuz. girinin devamında bu konuya ilaveten değineceğim.

* sarma makinesi: bunun da değişik tipleri var. kimisi hiç emek istemeden kalem gibi sigara çıkartıyor, kimisiyle de elinizde sarmış gibi uğraşıyorsunuz. bazı insanlar elde sarmayı daha fazla sever ve hakikaten kalem gibi sarar, ancak siz henüz o insanlardan bir tanesi değilsiniz. fare olmadan çuval delmeye çalışmayın, makine kullanın. en pahalısı 10 lira falan esasen, para değil. kişisel favorim ise tabaka biçiminde, içinde tütün taşınabilen makineler. hazır sarılmış sigaralarınızı da bu makinenin içinde taşıyabilirsiniz. çok şık olmaları ise ayrı bir konu.

malzemeleri temin ettikten sonra, bunların saklanmasına geçiyoruz:

en önemlisi tabii ki tütün. satın aldığınız tütünün nemli kalması en önemli etken. kuru tütünden sarılmış sigaranın tadı bok gibi oluyor ve insanın başını döndürüp midesini bulandırıyor. bu nedenden dolayı sıklıkla alışveriş yapıp ufak miktarlarda tütün almak en hoşi. bol miktarda (25 liralık gibi mesela) tütün aldığınızda ise, içine dut veya incir yaprağı koyarak buzdolabında saklamalısınız. sakın ha tütüne su damlatmak, buhar banyosu yaptırmak gibi saçma sapan işlere teşebbüs etmeyin; rezil edersiniz cağnım tütünü, küflenir bir de. nem dışında bir de havalandırma olayı var; poşetin ağzının kesinlikle arada bir açılması gerekiyor. aksi takdirde tütün küfleniyor. ama çok havalandırınca da kuruyor. dengeyi iyi tutturmak lazım. aslında o kadar da zor değil; 10 liralık tütün aldığınızda hiç ufak poşetlere bölmeyin ve içinden her defasında 5-6 sigAralık tütün alıp, ağzını yine sıkıca bağlayın. sigaralarınızı dakikalarca sardıktan sonra bağlamayın poşetin ağzını, içinden tütünü aldıktan hemen sonra bağlayın. sigaralarınızı sardıktan sonra fazla gelen tütünü yine poşetin içine koymayın, dışarıda kurumaya yüz tutmuş tütün poşetin içindeki nemi çekip de kalan tütününüzü kurutmasın. bırakın dışarıda kalıp tamamıyla kurusun anasını satayım, daha geride tonla tütününüz var nasıl olsa. sonradan saracağınız sigaranın filtreye yakın kısmına koyarsınız o kuru tütünden, nasıl olsa orasındaki tütün hiç yanmayacak. kalanı da dökün gitsin, turşusunu kuracak haliniz yok.

filtreye de kirli bir kesici aletle müdahale etmemek gerekiyor. yoksa o kirli aletteki bakteriler filtreye geçiyor ve siz o filtreden çıkan dumanı içinize çektiğinizde olacakları anlatmama gerek yok. bunun haricinde; sigara sararken en başında filtreleri kesip koyarsınız hemen yanınıza. filtrenin etrafındaki kağıt açılırsa da sökün gitsin, esasen çarşafla saracaksınız etrafını. çarşaf da bildiğin kağıt olduğu için, onun ile ilgili çok anlatacak bir şey yok. ıslanmasın yeter.

Artık sarma prosedürüne geçebiliriz:

kullanacağınız makineye göre; çarşaf ve filtreyi ayarlarsınız esasen. en zor kısmı tütün miktarını ayarlamak. makineye tütünü yerleştirirken, mümkün olduğunca homojen çokışmasına ve optimum miktarda olmasına dikkat etmelisiniz. tütünü az koyarsanız çarşaf hoş yapışmaz ve duman hem bol hem sert gelir, çok koyarsanız da sigara zor yanar ve duman çekmek için iyice asılmanız gerekir. bunun haricinde; nasıl bir makineniz olursa olsun, çarşafı yalamak halindesınız. sigara kapanınca üst üste gelecek kadar kısmı yalayacaksınız ve kurumadan saracaksınız sigarayı. şayet tütünü yerleştirmek uzun sürüyorsa ve çarşafı makinenin içindeyken yalamanıza imkân tanıyacak bir makineniz varsa, yalama işini en sona bırakın. ilaveten yapışkansız bir çarşaf kullanıyorsanız, sigarayı sardıktan sonra kapanma yerini bir de dıştan yalayarak iyice sağlamlaşmasını sağlayın. bir de bu yalama işini gözünüzde abartıp farklı kanaatler içine girmeyin; öpüşürken kimseden iğrenmiyorsanız kendi yaladığınız sigaradan da iğrenmezsiniz. ilaveten antibakteriyel bir sıvı olduğunu biliyor muydunuz? neyse. ilk saracağınız 2-3 sigara rezil rüsva olacaktır, aldırmayın. sonunda tam olmasa da içilebilecek gibi bir sigara sardığınızda, hemen yakın ve tadını bir alın. bir yandan onu içerken, diğer sigaralarınızı sarmaya devam edin. ilk sardığınız sigarayı içtikçe, kendi çapınızda onu eleştirerek neresinin kötü olduğunu çözmeye çalışın ve diğerlerini ona göre sarın. ortalama 2 hafta sonra, kusursuz denebilecek kadar iyi sigaralar sarmaya başlarsınız. ona gelene kadarki öğrenme süreci bana göre çok eğlencelidir, olaya nasıl baktığınıza bağlı aslında biraz da.

İçme kısmına gelince:

bu sigarayı elinizde öyle marka sigaralar gibi tutmayacaksınız ilk önce. filtre kısmından tutarken, parmağınızla kapanma kısmına bastıracaksınız ki açılmasın. ilaveten marka sigarayla yaptığınız gibi elinizde evirip çevirmeyeceksiniz bunu, eliniz ayağınız bir rahat duracak. ağzınızda çok tutmayacaksınız, dudağınızı çok bastırmayacaksınız. yoksa yapışır kalır dudağınıza, zor anlar yaşarsınız. içinize çekerken kontrollü çekin, dumanı ilk başlarda filtreye rağmen sert gelecektir. filtre kullanmıyorsanız da sigaranın size dönük ucunu 3 parmağınızın arasında tutarak, dudaklarınızı öpücük biçiminde parmaklarınıza dayayın ve kenarlardan hava almasına izin vererek, hızla çekin. böylelikle sigaradan gelen duman temiz havayla karışarak yumuşayacaktır. yine de ciğerlerinizi hiç bir zaman tamamıyla doldurmayın, yoksa fena yakar. dumanı da fazla tutmayın içinizde, çektikten sonra hemen geri salın. çarşafınız iyi yapışmamışsa ve açık havadaysanız, sigarayı bitirene kadar filtre kısmından sabit tutun ve hiç bırakmayın, külünü dökmek için ucuna sertçe üfleyin ve bırakın havada uçuşsun beyaz beyaz küller. bir de hızlı içmeyin sigarayı, iki nefes arasında uygun bir süre olsun ki ısınmasın. yoksa tadı bok gibi olur.

marka sigaradan farklı olarak; sarma sigaranın bilhassa ilk başlandığında hissedilen yan etkileri vardır. bunlardan en belirgini de ağız kuruluğudur. bol su için, geçer. bir de balgam yapar, o yüzden arada bir malbora menthol içmek iyi gelir. ilaveten başlarda çarpar, o yüzden az içmeye çalışın. gerek görülürse sigaranın hepsini bitirmeyin, ve bir tane içtikten sonra ikincisini içmek için en az yarım saat bekleyip o arada bol bol temiz hava solumaya özen gösterin. sarma sigaranın içindeki nikotin de çok değildir, o nedenle ilk 2-3 gün biraz agresif olmanız normaldir. bu günlerde gerilimli işlere bulaşmayın, sizi geren insanlardan uzak durun. çok zorlanırsanız arada bir eski sigaranızdan için, azaltarak bırakın. esasen sarma sigaranın tadını gerçekten aldıktan sonra canınız bir daha eski sigaranızdan istemeyecektir. şu an ben winston’u hiç aramıyorum mesela. bir de ilk günlerde sizi yoracaktır, belirgin bir biçimde cansızlaştığınızı hissedeceksiniz. aldırmayın, atlatınca bir de bakacaksınız ki eskisinden çok daha canlısınız. zira bedeninuz eski sigaranızdan kalan kimyasallardan arınmaya başlayacaktır. bu süreci hızlandırmak için meyve-sebze ağırlıklı beslenin, detoks vazifesi gören yiyecek-içeceklerden tüketin. hatta bu beslenme biçimini bir alışkanlık haline getirin, mümkünse sarma sigaraya alıştıktan sonra bir adım daha ileri gidip sigarayı komple bırakın ve sağlıklı yaşayın. desem de inanmayın, sigarayı bırakmak gibi bir niyetiniz olsaydı bu giriyi de buraya kadar okumuş olmazdınız esasen.

bundan sonraki aşamalar; iyice işin pici olmak ile ilgili. daha önce de dile getirdiğim gibi; kendi harmanınızı oluşturmak için aylar süren deneme-yanılmalara girişebilirsiniz. ilaveten sigara sarmayı da zamanla iyice öğrenirsiniz. bir müddet sonra makineden vazgeçip elle sarmaya da başlayabilirsiniz, ki bu işin asıl raconu da odur. bir gün sigara içme vaktiniz geldiği zaman cebinizdeki tütün kesesine elinizi atıp şak diye tam 1 sigAralık tütünü çıkartıp birkaç saniyede elde sardığınızda, sarma sigara konusu ile ilgili gelişiminizi tamamlamışsınız demektir.

keyifle içiniz efendim…

Sarma Tütün Hakkında Bilmemiz Gerekenler ve Kullanıcı Yorumlarını Sizin için derleyip toparladık. 

-Ekonomik olarak insanı epey rahatlatan, bilhassa günde bir paketi geçen kişiler için daha bir ekonomik olan sigara. tütünün kalitesi, her hafta aldığınız yere gelen tütünlere göre değişse de, klasik ya da west gibi orta seviye sigaralara kıykatiyen içimi ve tadı epey güzeltur. akşamları sigarasız kalmak ya da bir sigarayı yarıda söndürürken üzülmek gibi (benim içim yanıyor şayet parayla aldığım sigara ise) dertleriniz olmaz, zira orada koca bir poşet tütün sarılmak için sizi beklemektedir. en kötü yanı ise, acil işiniz çıktığında ve daha önceden sarmış olduğunuz deponuz yoksa dımdızlakortada kalmaktır. tabi bununla birlikte yeni alınan yaş tütünün sarılması biraz zorlayıcı ve insanı çileden menfaaticı olabiliyor. bir de yaz aylarında tütünün çabuk kuruması tehlinete karşı, üzerini dut yaprağı ile kaplayarak, buzdolabında saklarsınız, bu sorundan kurtulabilirsiniz. şayet deneyip de, bu içilmiyor ki diyen arkadaşlar varsa, kimin sardığı da önemli bir ölçütdir bunu dikkate alsınlar. bende babamın sardıklarını içemiyorum keza kendilerini çivi ya da beton benzetmelerine konu olacak biçimde sarmakta sigarayı.

-kağıdına göre değişir ancak genellikle ‘yarısını ben içtim, yarısını rüzgar’ diye kolay edebiyat yapamayacağınız, önceleri meraktan ‘bana da sarsana bir tane’ diyen dostlarınızın olacağı ancak onların da bir müddet sonra tütününüze bulaşmayacağı, ev ekonomisine katkıda bulunan, kokmayan, ilk başlarda nasıl olacak la bu diye delirten ancak sonra sarmaya alıştığınızda amuda kalkarak bile sarabileceğiniz, sigara içtiğinizden kaynaklı için için yazık yavrum ciğerlerine diye iç geçiren anne yüreğini ferahlatan ve daha çoğu artık yönü olan (diğer marka sigaralardan) sigara çeşitidir.



Google Plus ile Paylaş

Kısaca: BilgiDepo

Panelde şablon düzenle deyip, bu satırı aratarak buraya kısaca hakkımda yazısı yazabilirsiniz.

2 yorum:

  1. https://dambadijital.com.tr/
    TütünSarma konusunda uzmanlaşmış ürünleri online olarak müşterilere sunmaktadır.

    YanıtlaSil
  2. https://dambadijital.com.tr/
    Tütün Sarma Makinesikonusunda çeşitli modelleri ve markaları müşterilere sunmaktadır.

    YanıtlaSil